Четвърт век след първите му хитове Лоши момчета, Скалата и Армагедон Майкъл Бей

...
Четвърт век след първите му хитове Лоши момчета, Скалата и Армагедон Майкъл Бей
Коментари Харесай

Добрият стар Майкъл Бей в "Линейката"

Четвърт век след първите му хитове  " Лоши момчета ", " Скалата " и " Армагедон "  Майкъл Бей е деец на поджанра " екшън с енергичен монтаж и доста експлозиви ". През новия век обаче той бе видим основно с филмите си за великански извънземни роботи, от които режисира пет (в " Бъмбълби " и идния " Възходът на зверовете " е единствено продуцент).

" Линейката " е първият му опит на голям екран от петилетка насам - в това число не влиза сниманият за " Нетфликс " 6 Underground. Римейк по датска продукция от 2005 година със същото име, той бележи завръщане на Бей към деветдесетарските му жанрови корени. Това може да зарадва както почитателите на " Лоши момчета " (героите са негър и бял, които тук са... братя) и " Скалата ", по този начин и търсачите на неангажиращо забавление в киносалона, които не са го отписали поради дългата трансформърска случка. Трейлърът дава концепция какво да чакаме, въпреки че има и минус - той споделя съвсем целия сюжет: двама братя обират банка, всичко се обърква (иначе нямаше да има филм) и те отвличат кола за спешна помощ с парамедик и смъртно ранен служител на реда, с цел да се измъкнат. 

Но във филмите на Бей в никакъв случай значителното не е бил сюжетът. Датският оригинал на Лауриц Мюнх Петерсен е друго начинание: той трае едвам 80 минути, действието се развива на една локация - вътрешността на кола за спешна помощ, и е сниман в действително време, единствено с четирима персонажи. Неговата формула е предостатъчно похоливудчена, като продължителността е раздута с близо час, препускащата из Лос Анджелис кола за спешна помощ е зрелищно преследвана от хеликоптери, полицейски коли и снайперисти, до момента в който борбата сред двамата братя заема съвсем древен размери.

В функциите са Джейк Джиленхол - белият брат, който обира банки, и Яхия Абдул Матийн (току-що изиграл новия Морфей в " Матрицата 4 " ), който се пробва да живее честно, само че се нуждае от пари за интервенция на детето си. В униформата на парамедичката влиза мексиканката Ейза Гонзалес, позната от " Бързи и гневни: Хобс и Шоу " и " Годзила против Конг ". Изобщо расовото и етническото разнообразие са обезпечени, само че това въпреки всичко си остава филм на Майкъл Бей, който нехае за настоящата конюнктура и политкоректност; вместо това задачата му е камерата да се движи нонстоп до цялостен световъртеж на фена и да спраска на снимачната площадка повече шашки, в сравнение с ракети съветската войска изстрелва над Украйна. 

В взаимозависимост от гледната точка това може да бъде досадно или забавно-разтоварващо. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР